Evde Yapılabilen En Basit ve En Etkili 7 Tane Cilt Beyazlatan Maske

Resim
Yoğurt maskesi (Evde yapılacak en basit maske !!!) Faydalarını say say bitiremeyeceğimiz gerçek bir yoğurt, içindeki laktik asit sayesinde cilt renginizi açma konusunda da size destek verebilir. Elbette burada sözünü ettiğimiz yoğurt, ev yapımı dediğimiz ve olabildiğince doğal sütten hazırladığımız yoğurtlar. Eğer düzenli olarak her gün bu maskeyi yüzünüze ya da renginin açılmasını istediğiniz diğer bölgelere uygular ve yoğurdun iyice kurumasını bekledikten sonra ılık suyla yıkarsanız yaklaşık 1 ay kadar sonra cildinizin eskisinden daha beyaz ve parlak olduğunu görebilirsiniz. Özellikle güneş nedeniyle kararan ciltte çok etkili olan yoğurt maskesi, cildi beyazlatmakla da kalmaz, içindeki polimerler sayesinde cildi besler ve daha sağlıklı bir hale getirir. Yoğurt-limon suyu-yulaf unu karışımı  pinterest Yoğurdun tek başına yeterli olmayacağını düşünüyorsanız 2 yemek kaşığı kadar yoğurdun içinde çeyrek limonun suyunu sıkın. Bu karışıma 1 tatlı kaşığı kadar da yulaf unu ekleyin. Tüm malze

Maske Kullanmak ve Sosyal Mesafenin Covid-19 Açısından Önemi

Toplumumuzun şu dönemlerde önemli ölçüde maske takmanın önemini ve gerekliliğini anlamış durumda ancak bazı kişilerin maske takmanın faydaları veya zararları hakkında net bir bilgiye sahip değildirler.
Maske takmak günümüzde virüsten korunmanın ve bir kişi virüslü ise o kişinin diğer insanlara virüs bulaştırmaması açısından kilit rol oynadığını bilmekteyiz.Bu düşüncenin gerçek veya gerçek olmadığını bu yazımızda beraber inceleyeceğiz.Yazımızda gerek bilimsel verileri gerek önemli kaynakların verilerini de yazımızda belirteceğiz.

Maske takmak virüslü bir kişinin diğer kişilere virüs bulaştırmasını engeller. Öncelikle maske hakkında bir veri paylaşacağız.
Maskeler: Ameliyatta cerrahi maske takılması insizyon yerlerine mikroorganizmaların bulaşlmasını önlemek amacıyla kullanılmaktadır. Burun ve ağızı kan ve diğer vücut sıvılarından korumak amacıyla maske takmak yararlıdır.Bu terim tabiki cerrahi bir ortam için söylenmiş olsada günlük hayatımıza da yorumlayabiliriz.Çünkü hayatımızda virüslü bir kimse öksürdüğü veya hapşurduğu zaman etrafa gözle görülmeyecek şekilde damlacıklar saçmakta ve bu damlacıklarda yaşayan virüslerin etrafa yayılması söz konusudur.Bu neden maskeyi takmak o gözle görülmeyen mikro parçacıkların burun veya ağız yoluyla vücudumuza girmesini engeller.Bir başka tanımda ise:
Bir solunum maskesi, kullanıcının sağlık açısından tehlikeli olan aerosolleri (toz, duman, buğu), buharları veya gazları (dezenfektanlar, anestezik gazlar) solumasını önleyen kişisel koruyucu ekipmanlardır. Kullanıcıyı havadaki bulaşıcı ajanlardan, yani koronavirüs, SARS, H1N1, vb. gibi bir virüsün kontaminasyonuna karşı korur,denilmektedir.
Ayrıca Hong Kong da yapılan bir deneyde şu veriler ortaya çıkmıştır:
Koronavirüs araştırmalarıyla tanınan Profesör Yuen Kwok-yung'un liderliğinde yürütülen çalışmada, araştırmacılar koronavirüs taşıyan hayvanların kafesini, sağlıklı hayvanlarınkinin yakınına koydu.Kafesler arasına cerrahi maskeler yerleştirilirken hasta hayvanların kafesinden sağlıklı olanların kafesine hava akışı sağlandı.Deney sonuçlarına göre, maske varken virüsün bulaşma oranının yüzde 60'a kadar azaldığı bildirildi.Maske yerleştirilmediğinde ise, sağlıklı hamsterların üçte ikisinin 1 hafta içinde enfekte olduğu belirtildi.

Araştırmaya göre, maskeler hasta hayvanların kafesine takıldığında virüsün bulaşma oranı yüzde 15'e; sağlıklı hayvanların kafesine takıldığındaysa yüzde 35'e düştü.

Gazetecilere konuşan Profesör Yuen araştırmaya ilişkin, "Virüsü taşıyanların maske takmasının diğer bütün her şeyden çok daha önemli olduğu çok açıkça ortada" değerlendirmesinde bulundu.

Bu anlattığımız deney maske kullanmanın ne gibi etkilerinin olduğunu belirten ilk deney olma özelliğini taşımaktadır.

Ayrıca yukarıdaki anlatılan verilerde Covid-19'un maske kullanmanın yanı sıra sosyal mesafesinde ne kadar gerekli olduğunu belirtmektedir.Sosyal mesafe kurallarına uyulması halinde virüslü bireylerin ağzından veya burnundan çıkacak parçacıkların diğer insanlara bulaşacak yeterli mesafeyi bulamadığı için bı süre havada kalıp yok olacaktır.Bu nedenle maske kullanmanın yanında sosyal mesafenin de toplum sağlığı ve birey sağlığı açısından Korona sürecinde çok önemli bir rolü vardır.Bu konuyu anlatırken Ohio Sağlık bakanlığı tarafından pinpon toplarıyla hazırlanan sosyal mesafe deneyi videosunu da hatırlatmak gerekir.Videoda kısaca özetlemek gerekirse; bir alana koyulmuş fare kapanları bulunmaktadır bu fare kapanları insanları temsil etmektedir.Ve birkaç pinpon topu bulunmaktadır bu pinpon topları ise Covid-19 virüsünü temsil etmektedir.Alana dizilmiş fare kapanları ne kadar sık dizilirse yukarıdan atılan pinpon topları da o kadar kolay bir şekilde fare kapanınca yakalanmaktadır.Bunun tam tersi yani fare kapanlarını ne kadar çok aralıkla dizilirse pinpon topları da o kadar zor bu kalanlara yakalanmaktadır.

Bu deney sosyal mesafenin,Covid-19 virüsünün bulaşmasını engellemek için ne kadar önemli olduğunu anlatan çok basit ve etkili bir deney olmuştur.



Kaynaklar

https://scholar.google.com/scholar?hl=tr&as_sdt=0%2C5&q=cerrahi+maske&btnG=&lr=lang_tr#d=gs_qabs&u=%23p%3DeGoZh_dycAAJ

https://evteks.com.tr/koronavirus-hastaligi-covid-19-icin-tavsiye-ne-zaman-ve-nasil-maske-kullanilir/

https://www.google.com/amp/s/tr.euronews.com/amp/2020/05/18/hong-konglu-uzmanlar-fareler-uzerinde-denedi-maske-takmak-covid-19-a-kars-etkili

https://youtu.be/o4PnSYAqQHU

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Akreditif Nedir? Akreditif Mektubu Nedir? Şemalı Anlatım ve Örnekleri

GELİŞMİŞLİK NEDİR ? GELİŞMİŞLİK TÜRLERİ NELERDİR?

ETKİLİ İLETİŞİM NEDİR ? İLETİŞİM TÜRLERİ? İLETİŞİM İÇİN YAPILMASI GEREKENLER...